Thursday, January 19, 2006

Antonio Gaudi najbolji arhitekta ikada!! Dali u arhitekturi!!!

Гауди је студирао архитектуру на Вишој техничкој школи Архитектуре (La Escuela Técnica Superior de Arquitectura) у Барселони од 1873 до 1877 .

Са 17 година стиже у Барселону са намјером да студира Архитектуру. Због недостатка новца, упоредо са студијама, ради као технички цртач и понекад као дизајнер намјештаја. Пошто је те послове одлично радио, за различите пројекте га примају двојица познатих каталонских архитеката, Ђозеп Фонтсере и Ђоан Марторељ.

У 26 години дипломира, те за почетак у професији ради као дизајнер eнтеријера и декоратор. Једна од витрина коју је дизајнирао за познато обданиште, кућа Корнеља (Casa Cornellà) у Барселони, бива изабрана за Универзалну изложбу у Паризу, 1878 године. Тај чин прави заокрет у професионалном и приватном животу младог Гаудија. Еусеви Гуељ, један од уважених послодаваца текстилне индустрије у Каталонији, бива импресиониран елеганцијом и модерним стилом те витрине, те пожури да упозна младог аутора. Еусевио Гуељ ће постати главни клијент и мецена Гаудија, по коме ће касније добити име и Парк Гуељ.

Касне године

Гауди је био велики католик и каталонски националиста. У каснијим годинама се посветио искључиво изградњи свог ремек дела - катедрале Света породица (Саграда Фамилија).

7. јуна 1926. године, Антонија Гаудија је прегазио трамвај. Због његовог лошег изгледа и празних џепова таксисти су одбили да га возе у болницу бојећи се да неће моћи да им плати вожњу. Нико није препознао најславнијег архитекту Барселоне, док га пријатељи нису пронашли у болници за сиромашне следећег дана. Када су хтели да га преместе у бољу болницу он је то одбио. Умро је два дана касније, ожаљен од целе Барселоне.


Parc_Guell
Sagradafamilia
Casamila

Ovde mozete naci vise o mom omiljenom arhitekti!

No comments: